Rollegalleri

Image-11

Alle scenariets roller findes her

 

Antropologerne

De to antropologer er i Berge for at tage del i og lære at forstå Mofolkets traditioner, tro og kultur. Deres relation er ligestillet, de er kolleger.

Rollerne nævnes i disse roller: Keip Elov, Jon Vidars.

 

Ethan Rickman

ser sig selv som en ydmyg videnskabsmand. Har forsket og lavet feltarbejde hos Mofolket i Berge før. Vender tilbage sammen med Beatrice Orton, som også er antropolog, for at få mulighed for også at forske på kvindernes side. Karrieremenneske, ser sig selv som intellektuel og oplyst. Ser Mofolket som primitive men fascinerende. Har ikke selv en familie, men har sin forskning som eneste prioritet.

 

Beatrice Orton

Har lavet fremstående studier af kvinders liv blandt flere buskfolk i ørkenområder. Ekspert på at komme ind på områder ingen anden har fået adgang til. Ser lignende mulighed i det, ved at besøge Mofolket. Opgaveorienteret og ligefrem, synes at Ethan måske ikke er så fremragende, som han selv tror. Har ingen børn men en fast kæreste i Wittenberg. Vil skrive en bog om kvindelig i forskellige kulturer. Har taget sin yngre bror William med på rejsen, mest for at holde ham væk fra sit tidligere leben, som mest virkede til at indebære vin, kvinder og spillegæld.

 

William Orton

William har ikke rigtigt fået gennemtænkt hvad han skal med sit liv endnu. Men for tiden, mens han tænker, har han fyldt det med spiritus, spil og kvinder. Hans søster, den kendte antropolog Beatrice Orton har nu, efter en oprydning (og betaling) af et ret omfattende gældskaos, taget William med ud på sit arbejde. For at han, som hun siger, kan se en anden side af verden, og som William antager, holde ham ude af ballade.

 

By 1 – Berge

 

Familien Vidars – Bymesterens familie

Dette er den familie i Berge som i starten af scenariet har aller højest status. Vidar er Bymester, som hans far var før ham, og hans far før ham. Men nu vender deres to børn tilbage fra Udenfor, og deres vinst kommer til at afgøre familiens muligheder for at beholde den fremtrædende position, de har haft i flere generationer.

 

Vidar

Den yngste i Mandsrådet, men også den mest indflydelsesrige. På Vidar hviler det lod at være den mest ufejlbarlige, at have den bedste hustru, de dueligste sønner og yndigste døtre. Vidar lever og ånder Ansvaret og Æren.

Vidar har en blind vinkel, når det kommer til hjemmet. For ham er hans egen familie den bedste, og alt, som bryder med det billede, er noget han helst ser bort fra.

Familiens status hænger mere end nogensinde på hans børns formåen, at de viser sig stærke og dygtige – særligt sønnen. Vidar ved, at han ikke har råd til nogen fejltrin nu.

Vidar er bror til Ingvar (tidligere Ingrid) og Keip Isak.

 

Alva Vidars

Blandt de unge kvinder blev det tidligt åbenlyst, at Alva skulle giftes med Vidar, der skulle overtage sin faders rolle som Bymester. Alva var den blandt alle byens døtre den, der fik den bedste brudpris, en pragt for hendes fader.

Alva ser alt det, som hendes mand ikke vil se – at deres søn ikke kommer til at kunne bære ansvaret som den næste Bymester.

Alva er søster til Liv Staffans og Runa Lars.

 

Astrid Vidars

Astrids store forbillede er Ingvar, hendes faders bror. Ingvar som før i tiden hed Ingrid, men da Astrid var lille forsvandt og kom tilbage for at leve som mand. Astrid kan huske, hvordan hun håbede med hele sin krop, at Ingvar skulle klare prøven og få lov til at aflægge Løftet. Hun har aldrig fortalt nogen om sine planer, men da hendes bror Jon skulle afsted på sit år Udenfor, tog hun mod til sig og spurgte ham, om han kunne tænke sig at hjælpe hende. I sit sind er Astrid en mand, og hun har altid ville være en. Men Astrid frygter, hvordan far og mor kommer til at reagere, når hun kommer tilbage. At hun valgte at forsvinde er et alvorligt slag for familien ære, og hun må gøre alt rigtigt for ikke at sætte den yderligere over styr.

 

Jon Vidars

Jon kan se, at han gør skade på sin familie, at han ikke bringer hæder til sin far og mor, at der er noget galt med ham. Han ser, hvordan faderen kæmper med skammen og skuffelsen over, at Jon ikke er den, faderen ville have ham til at være. Derfor har Jon besluttet, at han vil se sin fader i øjnene og bede om tilladelse til at leve et liv Udenfor. I løbet af året han var afsted, har han omgået Ethan Rickman og har gennem sine samtaler med ham begyndt at nære en drøm om at uddanne sig og læse på universitetet. Men han har lovet Ethan at tage ham med tilbage til Berge. Som Bymesterens søn er det Jon, der giver Ethan de bedste odds for at blive vel modtaget efter gæstfrihedens regler. Det Jon ikke forventede var at Astrid også kom tilbage for at gennemgå prøverne og blive mand. Det vender op og ned på hans planer, for hvordan kan han svigte sine forældre, hvis Astrid også har svigtet?

 

Familien Staffans – Tryghedsbærerens familie

En familie præget af glæde og kærlighed, Staffan og Livs ægteskab er en lykkelig match. Lidt for lykkelig, for forholdet mellem mand og hustru bør ikke være baseret på kærlighed, men derimod respekt, pligt og ansvar. De to ældste børn, som står foran at blive voksne, er urolige for, at det skal påvirke familiens ære og deres muligheder for at blive godt gift.

 

Staffan

Som en del af Mandsrådet nyder Staffan og hans familie andres respekt. Staffan er en blød og sympatisk mand, som tager sit ansvar med stor alvor, men også har en varm og kærlig side. Han mistede sin første hustru kort efter Signe blev født, men giftede sig et par år senere med den unge Liv. De har nu været gift i ti år.

Staffan elsker sin familie og undgår så vidt muligt at gøre noget der forårsager dem lidelse, selv om det af og til gør at han må pynte på sandheden. Såsom at sige: Liv laver maden, det er ikke mærkeligt, at hun er livligere end mange andre kvinder.

 

Liv Staffans

Liv er den eneste af byens kvinder, der ikke er bange for at komme storsmilende ind i køkkenet. Køkkenet er nemlig hendes domæne, her har livskraften lov til at flyde stærkere end ellers under hendes varsomme, kvikt arbejdende hænder i byens store køkken i Byhuset.

Liv har en stærk, glødende livskraft, og det giver hende en naturlig tiltrækningskraft, som ingen i byen tager sig af. Det er trods alt Staffans ansvar at holde styr på den glade Liv.

Liv er søster til Alva Vidars og Runa Lars.

 

Sven Staffans

Mildt sagt kan man sige, at Sven er en noget forfængelig ung mand. Nu er han på vej hjem efter sit år Udenfor, og han kommer til at afkræve, den respekt han nu er værd, når han bliver mand. Hele sit liv har Sven – i smug – set ned på sin far Staffan. Han kan godt lide sin far, men synes, at Staffan ikke er, som en mand burde være. Sammen med sin bedste ven Arvid, kommer Sven hjem for at tage sin plads i Berge som mand og blive en mand, som får den respekt han fortjener.

Denne rolle nævnes i rollen Jan Geres.

 

Signe Staffans

Egentlig er Signe for ung til at blive kvinde. Men nu bliver hun tvunget til det et år eller to for tidligt, siden der mangler en yderligere kvinde, som kan blive gift bort. Signe beundrer ukritisk sin bror Sven. Hun ser frem til at blive kvinde, det er noget, hun ivrigt har set frem til i flere år.

Signe vil ikke indrømme det, ej heller for sig selv, men hun skammer sig over, at hendes forældre er så dårlige til at opretholde familiens ære. Hun ved at Staffan og Liv slipper afsted med det, fordi Staffan er Tryghedsbærer. I hendes verden er alle andre familier “perfekte”, og hun ser kun de fejl, der bliver begået af hendes.

 

Familien Lars – Ansvarsbærerens familie

 

Lars

Som åndelig leder er det Lars’ opgave at leve den mest pletfri tilværelse og tage sig af den mest ubøjelige kvinde med den største livskraft. Lars tager sin opgave alvorligt og holder sin hustru i strenge tøjler. Han lever med en konstant frygt for at fejle, og en konstant bevidsthed om vigtigheden af at lede byens indbyggere i deres åndelige liv med ro og orden. Det er Lars man taler med, hvis man har et problem med sin kone, eller nogen har opført sig upassende. Det er et tungt ansvar, men et som Lars tager med stolthed og glæde.

Denne rolle nævnes i rollen Hadar Olovs

 

Runa Lars

Blandt alle kvinderne er Runa den hårdest holdt. Som hustru til Ansvarsbæreren og usædvanligt stærk i kraften, er Runa hårdt presset til at opføre sig eksemplarisk. Hendes mand, Lars, ser også til, at hun gør det. Runa er den som vækker kraften i de unge kvinder under Prøvenatten. Runa er søster til Liv Staffans og Alva Vidars.

Denne rolle nævnes i rollerne Stina Ingvars, Gyril Olovs, Keip Elov.

 

Erik Lars

Den ældste søn. Erik har altid beskyttet sin lillebror Eskil, som er noget af en drømmer. Han er vældigt ansvarsbevidst og anser sin far for at misbruge ansvaret, han har fået over mor Runa og familien. Er fast besluttet på at blive en godt mand og erstatte sin far som familieoverhoved. Har mange højtflyvende planer, om hvilken slags mand han skal være, og hvordan han skal sætte tingene på plads. Elsker sin mor og synes, at faderen er alt for hård imod hende. Sit år Udenfor har Erik mest brugt på at længes hjem, og han har aldrig været så klar som nu på at aflægge Løftet.

 

Eskil Lars

Den der altid ender sidst. Eskil er en godhjertet dreng, men distræt, en drømmer. Han har altid stået i skyggen af sin ældre bror og har holdt sig til sin mor og søster frem for at lege med de andre drenge. Hans bror Erik har bemærket dette, og han ventede derfor et år med at rejse Udenfor, for at kunne holde øje med sin bror. Eskil elsker Erik og ser op til ham, men ærgrer sig over ikke at kunne råde over sit eget liv. Eskil får også sin del af faderens vrede, da han er besluttet på at få bugt med sønnens afvigende temperament med vold og magt. Eskil vender tilbage til byen med frygt. Han har savnet sin mor og søster, men ved ikke om han kommer til at få lov at gennemgå ritet og aflægge Løftet. Han er håbløst forelsket i en af pigerne fra nabobyen (Katrin Runes) og håber at få lov at gifte sig med hende, når han nu skal blive mand.

 

Anna Lars

At være Ansvarsbærerens barn giver høj status. Mest til sønnerne, som selv forventes at være gode eksempler for resten af byens unge knægte. At være Ansvarsbærerens datter giver også respekt, men en anden slags. Hele sit liv er Anna blevet mødt med frygt. Frygt for hvem hun kommer til at blive. Frygt for hendes mor, og hvad hun kan. For Ansvarsbæreren gifter sig med en kvinde med stor kraft. Og Annas mor er ingen undtagelse. Anna ser sin fremtid, når hun kigger på sin mor. Stor kraft, ja, men hun er også en kvinde, der lever under et stort pres. Ingen anden kvinde i byen har så mange øjne på sig som Runa Lars. Og det er også Annas fremtid. I al hemmelighed er hun blevet oplært af sin mor i, hvordan man vækker kraften og fører den ind i kvinderne. Det er farlig viden og mindst lige så stort et ansvar som at blive mand og aflægge Løftet.

 

Familien Kåres – Visdomsbærerens familie

 

Kåre

Som Visdomsbærer er Kåres ansvar at huske, hvad der er sket i byen, i denne generation og dem før ham. Som den eneste Visdomsbærer er det et tungt ansvar for Kåre at huske og udrede de andres spørgsmål om familiernes ære og løfter, der er afgivet, og som skal holdes. Kåre har den største magt, når det kommer til at afgøre familiernes indbyrdes status.

Kåre er en travl mand, der altid har givet størstedelen af sin tid til arbejdet i Mandsrådet og som Visdomsbærer. Han ser sin familie som den bedst tænkelige, og ser sin søn som en selvfølgelig efterfølger til embedet.

Han ser sig selv som en hårdtarbejdende, ansvarlig og ærefuld mand, som gør sit yderste for at vise andre at hårdt arbejde og ansvar lønner sig. Det er hver mands pligt at stræbe efter højere status for familien og på den måde opretholde sin Ære og bære Ansvaret.

 

Edit Kåres

Er der nogen der driver Kåres ambitioner og opmuntrer ham til at sætte familiens fremgang og status over alt, så er det Edit. Hun var den forrige Visdomsbærers datter og vidste, allerede inden hun blev kvinde, at hun skulle gifte sig med Kåre.

Familien betyder alt for Edit. Eller rettere: Familiens ære og status. Hun har opdraget begge sine børn til at sætte familien først, men også givet dem en overdreven forståelse af deres egen formåen og fortræffelighed.

Når det gælder hæder og ære, er Edit klar til at sætte sig hårdt imod enhver, der truer hendes familie. Hun gør, hvad hun kan for at sikre sine børns muligheder for gode giftermål og en lys fremtid. Hvad som helst.

 

Arvid Kåres

Alle de andre unge ved, at der er noget galt med Arvid. Arvid ved det også selv, men han er ligeglad. I Arvids hjerte er der kun plads til én, og det er Arvid selv. Og han er overbevist om, at han fortjener det bedste. Han er Visdomsbærerens søn og tager det som en selvfølge, at det også er noget, han selv kommer til at blive. For Arvid fortjener kun det bedste, og den, der kommer i vejen, kommer til at fortryde det. Overfor de voksne er han et under af ære og god opførsel, men når de vender ryggen til, er det ikke mange af de jævnaldrende, der ikke får en smag af den rigtig Arvid. Den Arvid, der ikke har nogen grænser, som ikke kender til empati eller tænker på andre end sig selv. Arvid har udset sig, at en af de unge kvinder skal blive hans hustru: Katrin Runes. Hun er ikke af høj stand, men det ser Arvid ikke som et problem. Han vil have hende.

Denne rolle nævnes i rollerne Sven Staffans, Jan Geres, Hilda Runes, Katrin Runes

 

Ester Kåres

Hele sit liv har Ester fået at vide, at hun er, og forventes at opføre sig som, en, der er lidt bedre end resten. Som datter i en familie af høj stand har hun altid vidst, at hun kan forvente sig et godt giftermål og en lys fremtid.

Hun ved alt for godt, at der er noget galt med hendes bror. Men det er som om, at hun ikke formår at sige det højt. På trods af at hun ved, at Arvid ikke tænker på andre eller andet end sig selv – hun er jo vokset op sammen med ham. Fra dengang han brændte hendes hånd på ildstedet, til når hun hører ham tale om andre.

Men nu nærmer hendes eget giftermål sig, og hun har ikke tænkt sig at ofre sine egne chancer for et godt giftermål.

 

Familien Ingvars

 

Ingvar

Da Ingrid nærmede sig tiden, hvor det var hendes tur til at blive kvinde, vidste hun, at hun elskede Stina, der var et par år yngre. Hun gjorde det eneste, hun kunne gøre: Hun løb bort fra byen og vendte tilbage et år senere, for at blive mand. Hun blev han, Ingrid blev Ingvar.

Ingvar må hver eneste dag bevise – mere end de fleste – at han kan bære Ansvaret. Opgaverne, arbejdet klarer han uden problemer – ja, til og med bedre end mange af de andre mænd. Men kærligheden til Stina blev aldrig, hvad han havde håbet på. Der er en usynlig mur mellem dem. Fordi Stina blev kvinde. Ingvar er bror (søster) til Vidar og Keip Isak. Rollen nævnes i rollen Astrid Vidars.

 

Stina Ingvars

Det var den perfekte plan: Ingrid skulle afgive Løftet, og siden skulle de gifte sig. Stina, som alle vidste var en stærk pige, skulle følge alle regler og vise sig som en blød og føjelig kvinde. Alt det for at gøre det muligt, at hun kunne gifte sig med Ingrid, som blev til Ingvar.

Det sker, at hun stadig kalder ham for Ingrid, når de er alene. Som et forsøg på at bryde den mur som opstod mellem dem, siden Ingvar afgav Løftet, og de blev mand og kvinde.

Stinas søn Måns har en far som bor i en anden by, men det er det kun Stina og Ingvar som ved. Det var sådan det gik til, da de ved en sommerhøjtid fik hjælp af Ansvarsbærerens kone til at gøre Stina gravid.

 

Klara Ingvars

Klara er adopteret ind i familien Ingvars. Fra en afsides by uden særlig meget status og datter af en andenhustru, har Klara ikke så meget, der taler for hende. Men Klara har ambitioner. Sammen med sin bror har hun en pagt – sammen skal vi vise dem! Klaras mål er at gifte sig med en af høj stand, uanset hvor hun oprindeligt kommer fra. At Klara måske elsker Torkel Olovs spiller ingen rolle, han har for lav status til, at hun overhovedet kan overveje det. Af og til må man ofre sig, for at få det liv man gerne vil have.

 

Måns Ingvar

I år er det tiden til, at Måns skal afgive Løftet og blive mand. Han har ingen tvivl om, at han kommer til at højne sin families status. Ligesom Ingvar blev mødt med skepsis, fordi han var en pige, der blev mand, er også Måns blevet set skævt til. Derfor har han, ligesom Ingvar, behøvet at bevise mere end andre, at han er god.

Løftet og prøvenatten handler for Måns kun om ikke at tage et eneste fejlskridt. Han må ikke fejle og helst klare sig bedre end alle de andre drenge.

 

Familien Olovs

 

Gyril Olovs

Da Gyril var ung og bare lige blevet kvinde, var der ingen, der ikke kunne sige, at hun ikke var usædvanligt stærk i kraften. Så stærk at hun egentlig burde være blevet gift med den næste Ansvarsbærer, Lars. Der var bare det problem, at der var en anden ny kvinde fra nabobyen, som også var stærk i kraften, men af højere stand end Gyril. Det var Runa. Så Runa fik den mand og den status, som Gyril skulle have haft, og Gyril blev til overs.

Ingen anden var klar til at tage hende. Ikke før Olov, som var meget ældre og af lav status, tilbød sig frivilligt. Men det kom til at koste Gyrils far dyrt. Der var intet alternativ for ham end taknemmeligt at acceptere tilbuddet. Og Gyril fik en meget ældre mand, som drak og slog hende for at undertrykke hendes kraft. Der er ikke nogen, der er overraskede over, at Gyril ikke sørgede dybt, da han døde for to måneder siden af et slagtilfælde. Men nu er Gyril en byrde for byen, en enlig kvinde, der snart har to voksne og gifte sønner. Gyril ved, at hun bliver giftet bort igen efter Prøvenatten.

Denne rolle nævnes i rollerne Ask Ulfs, Sindre Ulfs og Keip Elov.

 

Hadar Olovs

Hadar ved, at han er noget særligt. Hvis han bare kunne få en chance på et tidspunkt. At være søn af en drukkenbolt gør ikke vidundere for ens status, og hvis man vil giftes godt, må man arbejde endnu hårdere for at kompensere for sine familiemedlemmers brister. Men Hadar ved, at han er gjort af stærkt, ærefuldt stof. Når han kommer tilbage og opdager at faderen er død, så ser Hadar sin chance for at genoprette familiens ære ved at gifte Gyril bort som Lars’ andenhustru og på den måde tage del af familien Lars’ gode anseelse og høje status. Måske kan Lars til og med blive den næste Ansvarsbærer hvis alt går vel? Han er fast besluttet på sit mål: At genoprette familiens status og vise, at han er en mand man skal respektere.

 

Torkel Olovs

Torkel har altid kappedes med sin bror om alt. Han synes, det er uretfærdig at være næstældst, når han er så meget bedre end sin bror. Men nu bliver de snart voksne og ligemænd. Torkel er overbevist om, at hvad end Hadar kan, kan Torkel gøre bedre. Ærligt talt er Torkel lidt træt af at høre på Hadars snak om hans egen fortræffelighed. Selv har Torkel længes hjem til sin mor og sin søster, men kan ikke lade være med at sammenligne sig med broderen. Torkel ved at det skader ham, at han burde koncentrere sig om sig selv frem for at være så besat af, hvad broderen gør, men han kan ikke. Hvis han bare en enkelt gang kan overgå ham i noget, at bare en enkelt gang få lov at triumfere, er hvad der optager Torkel mere end noget andet.

Denne rolle nævnes i rollen Klara Ingvars.

 

Anni Olovs

Anni har hele sit liv set sin mor blive slået og fornedret af Olov, Annis far, alt sammen i ærens navn. Anna længes ud. Hvis ikke det var fordi, faderen fik det værre i løbet af det seneste år, var hun stukket af med drengene og aldrig vendt tilbage. Men Anna frygtede at faderen skulle dræbe moderen, hvis hun ikke var der, nu hvor storebrødrene Hadar og Torkel forlod hjemmet for at være Udenfor i et år. Og desuden var der også hendes personlige frygt: Hvis hun tog afsted uden at være kvinde, hvordan skulle hun så leve og være et fuldkomment menneske? Så Anni blev tilbage. Og nu er faderen død, og Annis chance væk.

 

Familien Mats

 

Mats

En mand med komplekser. Taler vidt og bredt om, hvor fantastisk hans søn er. Han opretholder sin egen ære med jernnæve og frygt men håber på det bedste for sin søn. Overdrivelserne er mest for at øge Nils muligheder for at gifte sig med en pige fra en familie med høj status. Brudprisforhandlingerne betyder alt for Mats. Han kan endelig redde sin families ære eller miste alt. Han forbander i hemmelighed, at hans far ikke forhandlede sig til en bedre hustru til sin søn, og han har lovet sig selv ikke at gøre den samme fejl. Selv om det indebærer, at sønnen forbliver ugift i et eller flere år.

 

Lena Mats

Uansvarlig. Har ikke noget styr på hjemmet. Hun taler vidt og bredt om, hvor fabelagtigt hendes søn er, men har svære problemer med nærhed og kærlighed. Voksede op med overgreb fra mor og far som barn og har derfor svært ved at knytte sig til sin søn.

Lena hader sig selv. Hun sætter sig med vilje i situationer hvor Mats ikke har andet valg end at straffe hende.

Kærligheden til sønnen Nils er det eneste, der holder Lena oppe, nu hvor byerne skal mødes for at gifte deres børn væk. Det og håbet om, at Nils, hvis de alle tre kan fremtræde godt, bliver gift med en god kvinde og bliver den mand, hun håber, han kan blive.

 

Nils Mats

Nils har altid været begavet. Han har hurtigt lært alting, altid været et skridt foran og set det andre overser. Nils har et talent for at “se” andre mennesker, deres potentiale og behov. I den bedste af verdener havde Nils været det naturlige valgt til Bymester eller Visdomsbærer, men nu er han søn af Mats, og det giver ingen status at føre sig frem med. Han håber stadig at blive godt gift og kunne højne familiens status. Det er lidt træls, når hans mor og far overdriver om hans fortræffelighed, men inderst inde ved Nils, at han er ment til noget større, end det han er født til. At han skal hæve sig, over det lod livet har givet ham.

 

Keiperne fra Berge

 

Keip Isak

Isak er kendt for sit tålmod med de unge i Berge. Han lytter, trøster og forklarer. Men han kan også være ubønhørligt streng og minde dem om deres pligter overfor familien og byen. For hele Berge er Keip Isaks anliggende. Han er bekymret om, at byen også i fremtiden skal stå som en af de fremmeste blandt Mofolket. Derfor må de unge tage sig sammen, og det er et stort ansvar for Isak.

Han ville aldrig være mand som ung, men valgte selv at blive Keip. På et tidspunkt indså han, at det var den rette vej for ham, det ved han stadig.

Isak er bror til Vidar og Ingvar.

 

Keip Elov

Elov havde glædet sig til at blive mand. Men han kunne ikke stå imod de nyudklækkede kvinder under prøvenatten. Både Gyril og Runa gav han efter for. Han forstod efterfølgende, at han aldrig ville komme til at afgive Løftet. Derfor blev det at gå helt op i sine pligter som Keip, en måde han kunne gøre bod for sin svaghed på Prøvenatten. At lære de unge drenge at blive ansvarlige og ærefulde mænd med selvkontrol har været hans mål siden dengang, så ingen behøver at begå samme fejl som ham selv. Han ser stadig Gyril og Runa som dem, der er skyld i hans skæbne, og han er dybt konservativ i, hvordan Mofolkets sæder og skikke bør opretholdes. Hans erfaringer er en klar grund til at den måde Mofolket gør ting på er den eneste rigtige. Elov bryder sig ikke om de fremmede fra Udenfor og deres indvirken på hans protegéer.

 

By 2 – Strömmen

 

Familien Geres – Ansvarsbærer-familien fra nabobyen

Familie med høj status, men uden rigdom. Er meget respekterede og har ingen skampletter. Funktionel familie. Indenfor familien opretholder alle individerne kulturen og siden, der er få fejltrin, er der også få konflikter. Udefra set er familien Geres den perfekte familie, og deres eneste vigtige opgave er at varetage status quo.

 

Gere

Gere er en lavmælt, fattet mand. Med respektindgydende ro håndterer han sine hustruer, og der sjældent kontroverser i familien. Familien har den højeste status i hele Strømmen, og Gere ser frem til at kunne gifte to døtre bort med god medgift, i begge tilfælde. En af de ting der særligt giver Gere høj status, er det faktum, at han tager ansvar for to kvinder.

En svær afgørelse ved denne brudprisforhandling er, at Gere må udse sig en efterfølger. Skal det være en af hans døtres kommende mænd? Eller Jan? Gere tror på Jan, men er urolig for, at Jan ikke virker til at tro på sig selv. Hvis Jan skal være værdig til at følge efter sin far, så må han lære at stå på egne ben.

Han er også urolig for, at sandheden om Ulrika kommer frem. Gere synes vældig godt om Dinas datter – hun blev trods alt født under hans tag – men han ved, at hun ikke er hans barn. Skulle det komme frem, må han handle for at redde familiens ære, og deres status ville falde langt under, hvor den hviler i dag.

 

Dina Geres

Kvindernes åndelige leder i nabobyen. Dina er den, som vækker livskraften i kvinderne i Strömmen. Hun holder sig selv hårdt og bærer ansvaret som hustru til Ansvarsbæreren. Dina var som ung en viljestærk og ustyrlig kvinde. Hun blev gravid inden ritet, som vækker livskraften i kvinderne – en utilgivelig forbrydelse. Hun er uendeligt taknemmelighed overfor Gere for, at han ikke offentliggjorde den viden. Hun er ærligt hengiven og elsker sin mand og gør i dag alt for at bibeholde roen i familien, så deres ære og status forbliver høj.

Da Gere tog den unge Aina ind, blev Dina først utryg, men siden glad for at få en nær ven, der også vidste alt, hvad hun vidste om familien.

 

Aina Geres

Aina var en pige med dårlig brudpris. Hun kom fra en familie med lav status og havde ikke meget håb for, at nogen ville acceptere den medgift, hendes far havde sparet sammen i håb om at få hende giftet bort. Da det blev klart, at ingen ville gifte deres sønner med hende – brudprisen og statussen var for lav – besluttede Gere sig for at tage den unge kvinde ind.

Dina og Aina har en tæt relation og stærkt, velfungerende samarbejde. Aina er forelsket i Dina, men kan ikke sige det til førstehustruen. Ikke så meget fordi hun frygter ærestabet – hun ved, at Dina aldrig ville afsløre noget som kunne skade familien – men fordi hun frygter, hvad det skulle indebære for deres tætte venskab. Det er også til Ainas varme favn at børnene i Strømmen kommer, når de har brug for trøst eller forståelse. Særligt de børn der ikke føler at de passer ind, har Aina et varm ordt eller et kram til.

 

Ulrika Geres

Ulrika er adopteret. Eller det siger man i hvert fald. Det hviskes om Ulrika. At Ulrikas mor Dina allerede var med barn, da hun blev gift med Gere. Ulrika tør ikke spørge sin mor om det er sandt, men hun mistænker, at det må være sådan. I al fald er Ulrikas blotte eksistens en skamplet. Ulrika spekulerer på, hvor mange i Berge kender til rygtet, og hvordan det kommer til at påvirke hendes chancer for at blive godt gift. Og Ulrika forsøger, alt hvad hun kan, men det virker som om, kraften også er stor i hende, for ting bliver konstant væk eller går i stykker, hvis hun har med dem at gøre. Hun er sin moders ulykke og straf for synden, det ved hun, men det betyder ikke, at hun ikke forsøger. Prøvenatten og det efterfølgende giftermål er noget, der giver Ulrika mareridt.

 

Hanni Geres

Hanni ser frem til at blive kvinde og gift. Det er en stor ære, og Hanni vil ikke andet end at gøre sin mor og far stolte. Hun ved, at hendes status som Ansvarsbærerens datter kommer til at føre til et godt giftermål. Det gælder bare om at forsøge at kompensere for Ulrika og Aina, som desværre trækker familiens status ned. Ikke bare det at Ulrika er et rodehoved og et uægte barn, det er også Aina som er andenhustru og altså mindre værd. På hele rejsen hertil har Hanni forberedt sig på det øjeblik, når en af de unge drenge med høj status i Berge skal vælge hende som brud. Og hun har ikke tænkt sig, at nogen i hendes familie skal stå i vejen for hende.

 

Jan Geres

Jan forsøger at leve op til sin fars forventninger, men skuffer altid sig selv. Det eneste, han kan se, er sine egne fejltrin, og ikke hvor elsket han er. I år bliver Jan til en mand, og han er skrækslagen. Tænk om at han skulle fejle prøven! Hvis han ikke bliver udnævnt til faderens efterfølger. Og i Berge er der yderligere rædsler: Sven og Arvid, to af drengene som altid har plaget ham, både inden året Udenfor, og mens de var afsted. Et eller andet sted under Jans usikkerhed findes noget med stor værdi, men hvordan skal det kunne komme frem, når alt er imod ham?

 

Familien Runes

Familie med lav status og lille formue. Siden Runes hustru og pigernes mor gik bort, er forholdene i familien blevet stærkere, Hilda og Katrin overtog deres mors opgaver. Det som gør dem stærke – sammenholdet og kærligheden – bliver sat på prøve under de andre familiers granskende blikke.

 

Rune

Elin Runes, mor til Hilda og Katrin, døde for et par år tilbage, men Rune har ikke giftet sig igen. Relationerne i familien præges af loyalitet og respekt. Rune tager sine døtres opdragelse med stort alvor – de må få en god brudpris, hvis han skal have råd til at gifte dem bort. Rune tager også til Berge for at tilbyde sig selv, han er ugift og kommer snart til at gifte sine døtre bort. Måske findes der en enke eller anden kvinde i byen, som ikke har noget imod, at han har en bror, der er idiot, og ikke så meget andet at tilbyde.

Og så er der Terje. Som ikke er som andre, lidt dummere, en idiot. Rune elsker sin bror, men ved, at Terje trækker familiens status yderligere ned.

 

Hilda Runes

Hilda er den ældste af de to døtre og beskyttende overfor sin yngre søster. Hun er også sin faders øjesten, og det er ikke sært, at Rune har ventet så længe med lade Hilda blive kvinde. Hun går en væsentlig del af arbejdet i husholdningen, siden der ikke er nogen voksen kvinde i hjemmet. Hilda overvejede at løbe væk og tage sig et år Udenfor, men hendes loyalitet overfor familien og særligt sin søster fik hende til at vælge at blive – og blive kvinde samtidigt med sin lillesøster. Hilda ved, at Arvid Kåres er ude efter hendes lillesøster, og hun ved også, at Katrin er alt for svag til at kunne være hans kone. For der er noget galt med Arvid. I sidste ende er Hilda klar til selv at blive Arvids hustru, hvis det betyder, at hendes søster slipper.

 

Katrin Runes

Katrin er en glad person. Hun ler af svalerne, hun ler af regnen. Hun har altid smilet. Hun taler med sin mor Elin hver dag og er overbevist om, hun er hos dem altid, overalt. Hendes overbevisning er hendes styrke. Men den barnlige glæde og uskyld begynder at gå over, og virkeligheden er, at Katrin skal blive kvinde. Det skræmmer hende helt utroligt meget. Både livskraften og ægteskabet. Men hun forsøger at fortsætte med at være ubekymret og uberørt. På ydersiden.

I Berge findes en dreng, der hedder Arvid, som er søn af Visdomsbæreren. Arvid vil gifte sig med Katrin, men der er noget galt med ham. Katrin ved, at hun burde være taknemmelig for, at en dreng af så høj stand har valgt hende. Men Arvid skræmmer hende. Han skræmmer alle.

Denne rolle nævnes i rollerne Eskil Lars og Arvid Kåres.

 

Terje Runes

Terje er ikke som andre Mo. Han er ikke så kvik i tanken eller veltalende. Da Terje skulle blive mand, var man først bange for, at han ikke skulle klare prøven. Der var altid muligheden for at Keiperne ville have ham, men selv de forkastede ham. Det blev en symbolsk løsning, hvor Terje fik lov at blive mand, men ikke fik nogen hustru. Hvor meget af dette Terje rent faktisk forstår, det ved kun Terje. Men hvis man lærer ham at kende, forstår man hurtigt, at der ikke findes en dråbe ondskabsfuldt blod i hans krop, og at han vil gøre hvad som helst, for at hjælpe nogen han holder af. Hans brors døtre er hans øjesten og kan ikke gøre noget forkert i hans øjne. Han bor med sin bror og hans familie, hvor han er elsket og vellidt og slipper for omverdenens fordømmende blikke.

 

Familien Stens

Familie med høj status og megen rigdom. Æreskulturen er ekstremt stærk i denne familie. Sten og Kristin har derudover et barn som ikke længere officielt er en del af familien, byens Keip: Ivar.

 

Sten

Ære er vigtigt for alle mænd. Men måske endnu vigtigere for Sten. Som Bymesterens søn ved han, at forventningerne til ham er høje. En dag bliver han Bymester, hvis bare den ældgamle far ville tage sig sammen til at dø. Stens familie er rig, og hans nøje bogføring og talent for forretning gør dem rigere år for år. I Stens sind er der dog en sorg, der ikke holder op med at gøre ondt – at hans søn Ivar blev udvalgt til at blive Keip forrige år, frem for at blive godt gift og være et forbillede for resten af byen, sådan som Sten planlagde det. Det har gjort det svært for ham at relatere til sin søn og behandle ham med den respekt en Keip fortjener.

 

Kristin Stens

Kristin er lige så bevidst om familiens ære og status som Sten og er om muligt den, der driver familiens medlemmer hårdest, men bag scenen. Kristin er vokset op i en fattig lavstatus familie, og giftermålet med Sten var en skandale i byen. Hun ved derfor, at hun altid må bevise, at hun hører hjemme ved Stens side, og at hun er bedre end de andre kvinder – at hendes mand er bedre end deres. Og at hendes døtre skal giftes med den allermest gunstige brudpris i forhandlingerne.

 

Eira Stens

Eira gør sit bedste. Hun udfører hver opgave med største omhu og tålmodighed. Der tales allerede om, at Eira kommer til at få en god brudpris, eftersom hun tydeligvis kommer til at blive en god og føjelige kvinde.

Men indeni gnaver og klemmer den stramme form, som Eira forsøger at passe sig ind i. I al hemmelighed er hun begyndt at blive mere selvdestruktiv. Smerte gør det lettere at udholde det hele. Hun ser lyset for enden af tunnelen: Når hun bliver kvinde kommer det onde, al angst og frygt for ikke at være god nok til at forsvinde. Eller?

 

Karin Stens

Karin vil ikke gifte sig. Hun vil ingenting. Den uregerlige og vrede unge dame er håbløs at forsøge at kontrollere. Det bedste man kan håbe på, er at skænderierne mellem Karin og hendes far Sten holdes lavmælte nok til, at naboerne ikke hører dem.

Faren ser gerne at ægteskabet udskydes, men han har fået at vide, at der er så mange unge mænd, som skal til at giftes, at han måske bliver nødt til at tilbyde sin datter til nogen i år. Han havde håbet, at hun kunne vokse sig lidt til, inden livskraften slippes løs i den brandfarlige kvinde, men nu virker det til, at han ikke har noget valg. Karin skal giftes bort. Og det kommer til at koste Sten mange års opsparing.

 

Keiperne fra Strömmen

 

Keip Ivar

Den ældre Keip døde i foråret, og Ivar er nu den eneste ansvarlige Keip i byen. Det gør at hans opgave i år er klar – at finde en ny Keip, som kan hjælpe ham med opdragelsen af Strömmens unge fremover. Ivar er ansvarsfuld og stolt over at være Keip. Han blev valgt af den forrige Keip og vidste allerede inden prøven, at han ville blive det. Det, som han ikke var klar til, var derimod hans fars skuffelse over sønnens skæbne. Siden da har Ivar forsøgt at håndtere sin fars vrede ved at være den mest ærefulde og ansvarlige Keip som han kan, men intet virker til at hjælpe. At Ivar kan se og forstå, at det er faderens sorg over tabet af sin ældste søn og tiltænkte arving, gør det ikke lettere at bære hans utilfredshed.

 

By 3 – Hammar

 

Familien Ulfs

Kommer uanmeldt, to drenge og en pige. Byen har ikke det bedste omdømme, men gæstfrihedens lov er tydelig – de skal tages imod som gæster uanset.

 

Sindre Ulfs

Sindre er søn af en magtfuld mand i Hammar, han har set frem til at blive mand og følge i sin fars fodspor som Tryghedsbærer. I løbet af sit år Udenfor har Sindre ikke lavet andet end at længes hjem. Derhjemme er han nemlig en eftertragtet og populær dreng, der får alt lagt for sine fødder. Ved sin siden har han den altid trofaste Ask, lillebroderen der er ubrydeligt loyal og beundrende. Sindres liv er perfekt. Hvis ikke det var for Eda. Hans lillesøster som han altid har taget hånd om. Men for Eda var livet i Hammar ikke nok. Hun løb bort fra byen, til Udenfor. Alle havde handlet, som om hun var død, hvis ikke Sindre havde fundet hende. Ved et tilfælde i en lille by. Hun var gravid i fjerde måned med en mand fra Udenfor. Det var en forbrydelse imod al Ære, og alt hvad Sindre ser som helligt.

På trods af at han endnu ikke er mand, tog Sindre sit Ansvar og straffede Eda. Han havde nok dræbt hende, hvis ikke Ask havde grebet ind og overtalt ham til at standse. Men noget måtte gøres ved barnet. Ask kom i tanke om, at der i Berge fandtes en fjern slægtning til familien Ulf som er stærk i kraften. Måske kan hun drive barnet ud, så Eda kan giftes bort? Og de to byer Berge og Strömmen er højere status end Hammar, så måske kan dette onde vendes til noget godt. Måske kan både Sindre og Ask få sig hustruer med hjem?

 

Ask Ulfs

Der findes ingen, som Ask ser så meget op til, som Sindre. Det Sindre gør, gør Ask. Sindre er alt det, som Ask ikke tør være. Selvsikker, handlekraftig. Ask har aldrig været misundelig på Sindre, tværtimod ser han det som Sindres rolle i livet at være den, der lyser op, mens hans egen rolle er at hjælpe sin bror med at skinne. Så da de fandt Eda, i en Udenfor-by, gravid og endnu ikke igennem kvinderitualet, var gode råd dyre. Ask har aldrig set Sindre så fortvivlet. Og Ask ved, at Sindre ikke kommer til at kunne bære, at familiens ære er blevet sværtet til på denne her måde. Det bedste havde været, hvis Eda var død. Men hvordan kunne de lægge hånd på en elsket søster? Det var da, at Ask kom i tanke om, at de havde en slægtning i en anden by, Berge. Hun var vist en grandkusine til deres mor, ved navn Gyril. Han kan svagt huske hende, at de sagde, at hun var stærk i kraften. Måske kan hun hjælpe med at genoprette familien Ulfs ære, inden nogen opdager, at den er skadet?

 

Eda Ulfs

Visse kvinder forsvinder fra deres hjemby, inden de er blevet kvinder. Eda er en sådan pige. Selv om det indebærer at sige farvel, til alt man kender, så valgte Eda at forlade sit hjem, og alle hun elskede. For selv at få lov til at bestemme. At komme tilbage til byen for at gennemgå manddomsprøven var aldrig et alternativ, den eneste tilbageværende mulighed var helt at forsvinde. Så det gjorde hun. Livet Udenfor var ikke, som hun havde forestillet sig, men Eda var fri. Og fandt kærligheden til en mand ved navn John. I fire måneder levede de sammen, og da hun fortalte, at hun bar deres barn græd han af glæde. De var lykkelige. Indtil skæbnen tvang Eda ind på et andet spor, for en dag stod begge hendes brødre i hendes entré. Sindre og Ask havde tilfældigvis set hende købe brød på torvet. Hendes første impuls var at flygte. Et øjeblik troede hun, at Sindre skulle dræbe hende, men Ask stillede sig imellem. De tog hende med tilbage, hun fik ikke engang mulighed for at sige farvel til John. De vogtede over hende dag og nat, der var ingen mulighed for at stikke af fra dem. Men de kan ikke vende tilbage, æren er alt for skadet. Ask har en idé om at tage til en fjern slægtning og sørge for, at det skamfulde barn forsvinder og få Eda gift væk for at reparere æren. Efter lange samtaler med Sindre og Ask, har Eda nu forstået, at det er den eneste måde, at hun ikke bliver dræbt for ærens skyld. Visse forbrydelser er for store til at kunne tilgives, visse brud på æren er for store til at kunne repareres. Men hvis hemmeligheden holdes…